Afscheid peuterspeelzaal

Afscheid peuterspeelzaal

Mijn neefje gaat naar de grote school, de echte school. Hadden we niet vorige week z’n eerste verjaardag gevierd? Wat gaat de tijd hard, en ooo wat haat ik clichés. Maar wat betreft “geniet, want voor je het weet is het voorbij”, niks aan toe te voegen. Zo waar. Bij anderen lijkt het nog harder te gaan. Ik hoor mezelf af en toe zeggen, “wat zijn ze gegroeid” (vreselijk toch?)

Afscheid

Voor mij is het dus een eeuw geleden dat mijn kinderen afscheid namen van de peuterschool of eigenlijk het kinderdagverblijf. Echt afscheid nemen deden ze overigens niet. Ze gingen in hetzelfde gebouw, naar de BSO. Dat maakt de stap naar de basisschool niet minder. Ik vond het heel spannend! Spannender dan mijn kinderen denk ik.

Een hele stap

Dan werk ik al jaren in het onderwijs. Ik weet hoe makkelijk kinderen zich aanpassen en hoe snel ze opgenomen worden in een groep. Ken mijn eigen kinderen ook een beetje. (Makkelijk, niet verlegen of angstig) Dus waarom ik daar zo’n groot ding van heb gemaakt??? Maar goed, het is toch een hele stap.

Jarig

Naast dat ze afscheid nemen en gaan wennen op de nieuwe school, zijn die kleine spruiten ook gewoon jarig. Als je vier wordt weet je inmiddels wat jarig zijn betekend. Slingers, cadeautjes, taart, aandacht, feest, familie. Ieder gezin heeft natuurlijk zijn eigen tradities, maar trakteren hoort er altijd bij. Als je vier wordt doe je dat dus voor de laatste keer bij de peuters. Daar hoort een leuke traktatie bij! Hier een aantal ideeën die ik op pinterest kon vinden.

Traktaties

Maar laat je alsjeblieft niet gek maken, hou het simpel, hou het klein. De kinderen pakken het uit, en stoppen het in hun mond. Daar gaat je uren engelengeduld, zo de prullenbak weer in. Knutsel alleen als je het zelf echt leuk vindt, rond verjaardagen heb je het al druk genoeg om alles te regelen. Heb je zelf een leuke traktatie tip? Kom maar door….

Ideeën:

 • Ik knijp er tussen uit. (Knijpflesjes, en voor de juf een douchegel van kneipp😉)
 • Ik wil niet opscheppen, maar ik ga naar de basisschool. (Schepje)
 • denk nog eens aan mij, als je speelt met deze klei.
 • hocus pocus pilatus pas, ik ga naar de kleuterklas. (Toverstok van soepstengel)
 • aju paraplu (cakeje of eierkoek met paraplu)
 • Ik fluit jullie gedag, omdat ik naar de basisschool mag (fluitje)
 • ik zeg dag en zwaai nog een keer, dit was
 • voor mij de laatste keer (klapperhandjes)
 • er gaat er eendje naar de basisschool.
  pin.it/5uylfxxwh2j6ab