Activiteiten voor binnen

Activiteiten voor binnen

In onze overvolle agenda was er zomaar een weekend niets gepland. Geen verplichtingen, geen afspraken, niks. Heerlijk, zou je denken. “Wat gaan we dan doen?” hoor ik mijn dochter (12j) zeggen. “Niks” Beteuterd kijkt ze me aan.

Entertainmentteam

Soms zou ik willen dat mijn kinderen wat meer initiatief zouden nemen. Het liefst dat ze zichzelf de hele dag vermaken. Maar zo zitten die van mij niet in elkaar. Ik ben soms echt van het entertainmentteam. Waar is het misgegaan? Kan ik het tij nog keren?

Verleden tijd

Toen ze nog klein waren konden ze uren met de blokken spelen. Mama helpen met schoonmaken of gewoon een kleurplaat kleuren. Later was het circus van playmobiel en lego friends favoriet. Dat is nu verleden tijd. Nu willen ze alleen maar hun mobieltje of tablet.

Schermtijd

Duidelijke afspraken hebben wij niet, er gaat geen wekkertje af na een uur schermtijd. Als ik niet op let, zitten ze zomaar een hele middag Youtube-filmpjes te kijken. Voor een keertje niet erg. Maar welk alternatief kan ik ze aanbieden? Zonder dat ik mijn entertainmentshirt uit de kast moet pakken.

Inspiratiebronnen

Gelukkig hebben we geen duidelijke afspraken over schermtijd. Ik heb urenlang gezocht naar inspiratie. Pinterest, Google en de verschillende Facebookgroepen hebben hele leuke ideeën. Een aantal heb ik uitgeprobeerd, andere ga ik nog met ze doen. Hier een overzicht van de activiteiten die mij aanspraken. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Heb je zelf nog een briljante oplossing, een origineel idee of een echt succesnummer. Deel het met ons!

5-8 jaar
*Maak een “ik verveel me”-pot.
*speel restaurantje, met een sjik gedekte tafel, menukaart en bijpassende kleding
*bouw een hut
*bedenk een dans op je favoriete liedje
*maak appelmoes met extra veel kaneel, mmmm.
*lak je nagels, of die van mama.

9-12jaar
*begin een spa (voor je huisdier)
*lees een boek
*maak een smoothie
*bel een familielid
*luister naar de cd’s van je ouders (en schrijf een recensie)
*maak een kaart en stuur hem op

12+ jaar
*begin een bullet journal
*maak een receptenboek met alleen jouw favoriete gerechten
*bedenk een escape room
*ruim je kledingkast op
*schrijf een verhaal, met jezelf als hoofdpersoon
*maak een sieraad (en verkoop het via marktplaats)