Escape the car

Escape the car

Ze waren echt nog heel klein. Maar we moesten, we wilden zo graag of tenminste hij wilde zo graag.
Mijn man is vlak voordat we elkaar ontmoet hebben drie maanden in Molfetta geweest. Met een vriend mee, zijn oma woonde daar. Hij heeft daar Italiaanse vrienden gemaakt, en 10 jaar later wilde hij daar naar terug.

In onze Renault 19 uit het jaar nul, een geleende tent, bij elkaar geraapte campingspulletjes van Marktplaats en vrijwel geen verdere voorbereiding gingen we op vakantie. Kamperen met een kleuter (5,5 jaar) en een peuter (2,5 jaar) in het bloedhete Zuid Italië.

Molfetta ligt bij Bari, 2000 km van Almere vandaan. We hadden voor de eerste nacht een hotel geboekt in Verona en hebben de tweede dag de laatste achthonderd kilometer gereden. Twee hele dagen in een auto, mensen hebben ons voor gek verklaard. Maar wij vonden het heerlijk!! Wat een vrijheid, gezelligheid en verbondenheid. Het was echt een feestje.

Het was natuurlijk ook spannend, we wisten niet hoe de kinderen zich zouden gedragen. Ik had alle doemscenario’s bedacht, met jengelende en kotsmisselijke kinderen achterin en een overspannen vent naast me. Maar niets van dat alles.

Ik had voor iedere stop een cadeautje. De kinderen vonden het geweldig, het leek wel pakjesavond. Sommige cadeautjes werden meteen uitgeprobeerd of opgegeten, andere waren bedoeld voor tijdens de vakantie. Afgewisseld met een filmpje op het beeldscherm, een liedje, een spelletje of luisterverhaal.

Inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder, en ik hoef nu echt niet meer aan te komen met een surprise-ei of kleurboek. Vorig jaar zijn we naar Kroatië op vakantie geweest. Mijn moeder ging mee. We gingen met twee auto’s. Mijn man met de kinderen in de ene auto en mijn moeder, de hond en ik in de andere auto.

Ik had een koffer gevuld met cadeautjes, de koffer had een zes-cijferige code. De meiden kregen 15 puzzels en opdrachten om de code te kraken. Ze zijn er tot München mee bezig geweest. Af en toe kreeg ik een gefrustreerd appje, met dat er helemaal niks van klopte, “mam, je heb echt een foutje gemaakt het klopt niet”
Zij hadden lol, wij hadden op een afstandje lol. De vakantie was echt goed begonnen en ze waren teleurgesteld dat ik niet een “escape the car” voor de terugweg had gemaakt.